Astro Terus Perkukuh Kedudukan Dalam Landskap Digital Dengan Melancarkan ‘Aplikasi Gempak’ | Press Release | Mediaroom | Astro

Astro Terus Perkukuh Kedudukan Dalam Landskap Digital Dengan Melancarkan ‘Aplikasi Gempak’

Astro Terus Perkukuh Kedudukan Dalam Landskap Digital Dengan Melancarkan ‘Aplikasi Gempak’

Astro Terus Perkukuh Kedudukan Dalam Landskap Digital Dengan Melancarkan ‘Aplikasi Gempak’

Menyasarkan generasi Malaynials, ‘Gempak’ rancang jadi platform hiburan digital terhebat di rantau Nusantara

 

Kuala Lumpur, 17 Ogos 2017 – Astro hari ini memperkenalkan wajah baru ‘Gempak’, platform digital hiburan nombor satu di Malaysia dan menyasarkan golongan Melayu Millennials atau Malaynnials (remaja berumur 18 – 34 tahun) sebagai audiens sasarannya. ‘Gempak’ yang boleh dilayari di www.gempak.com dan menerusi aplikasi mudah alih kini boleh dimuat turun secara percuma di Google Play Store buat pengguna Android dan Apple App Store buat pengguna iPhone.

‘Gempak’ menawarkan pelbagai kandungan eksklusif, video-video menarik, berita hiburan dan informasi terkini, tips dan tutorial, gaya hidup masa kini, dan siri-siri televisyen yang terhebat dari dalam dan luar negara.

Ketua Penjenamaan, Pemasaran Bahagian Melayu dan Gempak, Raja Jastina Arshad berkata,Untuk menjadi sebuah jenama pilihan pengguna, kami di Astro perlu mencapai tahap industri dan berada setanding dengan jenama-jenama terkenal di peringkat global. Namun begitu, pada masa yang sama tampil unik dengan menyuntik elemen lokal yang ringkas, paling intuitif, hebat dan cukup relevan serta bersifat peribadi dan menawarkan nilai terbaik untuk setiap pengguna.

‘Gempak’, perkhidmatan hiburan Melayu popular kami ini telah diperkenalkan pada bulan Jun 2012, terus menghiburkan dan menghubungkan generasi Malaynnials yang sentiasa menginginkan informasi yang cepat, tepat dan mudah. Sejak dari hari ianya dilancarkan, ‘Gempak’ telah meraih hampir 55 juta pengunjung unik (‘unique visitors’), dengan statistik terkini dari bulan Jan – Julai 2017 dicatatkan sebanyak 20 juta pengunjung unik. Manakala dari aspek tontonan digital (‘digital views’) pula, ‘Gempak’ berjaya mencatatkan sebanyak 1.1 bilion tontonan secara kumulatif (menerusi laman sesawang, YouTube dan Facebook), dengan statistik terkini dari bulan Jan – Julai 2017 dicatatkan sebanyak 264 juta tontonan.

 ‘Gempak’ berusaha untuk membina pangkalan peminat atau ‘fanbase’ dengan memupuk budaya ‘fandom’ menerusi kandungan eksklusif yang dipersembahkan dalam bentuk video, aktiviti lapangan, komuniti sosial di atas talian dan melalui siri-siri kandungan ‘digital-first’. Pendekatan ini memberi peluang kepada pengguna yang rata-ratanya terdiri dari golongan muda untuk menikmati sebuah pengalaman hebat, seiring dengan permintaan dan ekspektasi masing-masing. Memahami akan kehendak audiens Malaynnials untuk sentiasa berhubung terutamanya menerusi alat peranti mudah alih yang pelbagai, kami pada hari ini melancarkan aplikasi ‘Gempak’ dengan misi utama untuk memperhebatkan lagi penglibatan kami dengan komuniti yang semakin berkembang ini”.

Dianggarkan pada hari ini, potensi peluang pasaran boleh dicipta dari sejumlah 5.21 juta golongan Malaynials yang rata-ratanya terdiri dari mereka yang celik teknologi, aktif di platform media baharu dan menginginkan kandungan ‘on demand’ dari seluruh dunia dengan pantas menerusi ekosistem digital yang tiada sempadan. ‘Gempak’ turut mendapati bahawa sebanyak 88% pengguna mengakses platform digitalnya menerusi alat peranti mudah alih atau mobile. Rata-rata mereka ini memilih Kandungan Dijana Pengguna atau User Generated Content (UGC), justeru ‘Gempak’ berusaha memperbanyakkan lagi kandungan seumpamanya demi menarik pengguna untuk terus berada di atas talian dan menjadikan platform digital sebagai medium perantaraan utama mereka.

Menerusi ‘Gempak’, pengguna boleh menjadi sebahagian dari kelab peminat, ‘Gempak Fans’, dan berpeluang untuk menikmati pelbagai ganjaran hebat, memiliki barangan eksklusif serta menyertai aktiviti-aktiviti menarik yang pastinya bakal mencetuskan pengalaman terhebat dalam hidup mereka.

‘Gempak’ turut melancarkan musim terbaharu ‘The House’ yang bakal menampilkan pelakon popular tanah air, Fattah Amin dan seorang lagi pelakon muda yang semakin menempa nama dalam industri seni tempatan, Alvin Chong. ‘The House’ merupakan program realiti digital pertama yang diperkenalkan secara eksklusif di platform ‘Gempak’. Program yang telah bersiaran selama tiga musim ini berjaya meraih secara keseluruhan sebanyak 31 juta tontonan video dan menerima lebih dari 46 juta capaian di laman media sosial.

‘The House’ merupakan di antara pencapaian terbaik ‘Gempak’ dan menerusi strategi pemasaran yang komprehensif dan memberi fokus utama akan kandungan atas talian, ia berjaya meraih jutaan tontonan di alat peranti mudah alih yang pelbagai. ‘Gempak’ kini dilihat sebagai perintis kepada kandungan digital, justeru platform ini akan memperkenalkan lebih banyak kandungan berformatkan ‘freemium’ atau dalam erti kata lain, kandungan berkualiti tetapi didatangkan dengan akses percuma untuk pengguna.

Di antara kandungan eksklusif lain yang menanti pengguna ‘Gempak’ dalam jangka masa terdekat ini adalah ‘Mata Cinta’, sebuah drama siri digital berkonsepkan komedi romantik dan menampilkan pelakon popular seperti Juliana Evans, Sasha Saidin dan Dynas Mokhtar sebagai peneraju utama. Buat julung kalinya juga, ‘Gempak’ akan menampilkan sebuah program realiti digital, ‘Digital Idol’ untuk mencari seorang personaliti media sosial paling berpengaruh. Memandangkan program ini bakal mengiktiraf figura yang memiliki populariti terhebat di ruangan digital, ‘Gempak’ bakal berkolaborasi dengan pakar pemasaran media digital, MaxMan.TV untuk melengkapkan misi ini. Dalam pada itu juga, bagi menjana lebih banyak aliran trafik ke platform ‘Gempak’, ia akan turun menjalinkan kerjasama dengan bakat-bakat muda yang terkenal di ruangan digital termasuklah dengan menyediakan platform kepada mereka untuk menyumbang artikel atau hasil kreatif masing-masing.

Mengulas dengan lebih lanjut lagi mengenai penawaran terbaik jenama ‘Gempak’ kepada gugusan pengiklan dan organisasi korporat pula, Pengurus Besar Blaze Digital, Jayaram Nagaraj berkata, “Pemasaran digital dilihat menjadi medium pilihan banyak syarikat pada hari ini. ‘Gempak’ memiliki fleksibiliti untuk memenuhi kehendak pengiklan, mengikut kepada spesifikasi yang mereka inginkan. Kami mempunyai tenaga kerja yang kreatif dan dilengkapi dengan fasiliti moden bagi membangunkan sesebuah kandungan khas seperti yang diinginkan pengiklan dalam garis masa yang ditetapkan. Tambahan pula, ‘Gempak’ turut mempunyai akses kepada ramai bakat-bakat hebat tanah air yang boleh ditampilkan sebagai peneraju utama dalam sesebuah kandungan yang ingin dipasarkan menerusi ruangan digital. Saya yakin, bersandarkan kepada faktor-faktor ini, ‘Gempak’ adalah platform terbaik untuk mereka”.

Selain dari ‘Gempak’, Astro memiliki 21 jenama digital ikonik di bawahnya seperti portal Astro Awani, Rojak Daily, Xuan, In Trend, Astro Ulagam dan banyak lagi. Menerusi entiti pemasaran digital kami, ‘Blaze Digital’, Astro baru-baru ini telah menjalinkan kolaborasi dengan 11 penerbitan digital, yang mana kerjasama ini menjadikan purata capaian kami di platform Facebook melebihi 100 juta oleh 20 juta pengguna.

 

#####