‘Cheek-e’, Maskot Rasmi Astro Ceria Kini Tidak Lagi Bersendirian | Press Release | Mediaroom | Astro

‘Cheek-e’, Maskot Rasmi Astro Ceria Kini Tidak Lagi Bersendirian

‘Cheek-e’, Maskot Rasmi Astro Ceria Kini Tidak Lagi Bersendirian

Projek pencarian kawan-kawan ‘Cheek-e’ menerusi ‘Pertandingan Cipta Kawan Cheek-e!’ yang berlangsung dari 8 hingga 21 Mei 2017 lalu kini berakhir dengan kehadiran empat maskot baharu iaitu ‘Ivy’, ‘Teeny’, ‘Tydee’ dan ‘Zanee’, menemani ‘Cheek-e’, sekaligus melengkapkan barisan maskot rasmi Astro Ceria. Bermula pada hari ini, secara rasminya penonton dapat melihat penampilan kelima-lima maskot tersebut secara eksklusif di saluran yang didedikasikan khas untuk kanak-kanak, Astro Ceria (saluran 611). Menggelarkan diri mereka “Cheek-e’s Buddies”, kehadiran ‘Cheek-e’ dan rakan-rakannya ini turut menjadi simbol kebanggaan kepada saluran Astro Ceria yang telah menghiasi dunia kanak-kanak lebih dari sepuluh tahun ini.

Empat orang pencipta kawan-kawan ‘Cheek-e’ merangkap pemenang tempat pertama pertandingan tersebut ialah Song Joe Han, 12, pelajar dari SJK (C) Kwang Hwa Sungai Nibong yang mencipta maskot ‘Ivy’, Nurul Hannah Najihah Mohamad Kamal, 12, dari SK Taman Mutiara Rini (Kluster Kecemerlangan) yang mencipta maskot ‘Teeny’, Lim Jing Xiang, 12, dari SJK (C) Kwang Hwa Sungai Nibong yang mencipta maskot ‘Tydee’ dan Wan Mohamad Khairul Asyraf Wan Ahmad, 13, dari SMK Sultan Ibrahim Satu yang mencipta maskot ‘Zanee’. Setiap daripada mereka membawa pulang hadiah utama, Samsung Galaxy Tab A 8.0 with S-Pen 16GB LTE Original dan sijil penghargaan.

Susulan daripada pengenalan “Cheek-e’s Buddies” ini, kini di fasa kedua, pihak Astro Ceria akan menganjurkan pula sebuah pertandingan tarian, ‘Jom Menari Bersama Cheek-e’s Buddies!’ yang akan berlangsung mulai 3 hingga 31 Oktober 2017 dan terbuka buat semua rakyat Malaysia berumur 4 hingga 12 tahun.

Sebuah video tarian “Cheek-e’s Buddies” akan dimuat naik di laman Youtube (‘Cheeke’) dan peserta perlu meniru gerak tari yang dipersembahkan oleh ‘Cheek-e’ dan kawan-kawannya secara kreatif seterusnya memuat naik video tarian tersebut ke laman sosial Instagram beserta kata kunci #cheekesbuddies, @cheeke_my dan nama sekolah peserta. Tiga buah sekolah dengan jumlah video penyertaan terbanyak akan dikunjungi oleh maskot Cheek-e serta pelakon cilik Wafiy dan Erissa. Maklumat lanjut mengenai pertandingan ini boleh didapati di laman sesawang www.cheek-e.com.

Mengulas mengenai projek pencarian kawan-kawan untuk ‘Cheek-e’, maskot Astro Ceria ini, Pengurus Saluran Astro Ceria, Marissa Hanafi berkata, “Menerusi pertandingan melukis ‘Cipta Kawan Cheek-e!’ yang diadakan pada bulan Mei lalu, kami menerima lebih kurang 30,000 lukisan penyertaan hanya dalam tempoh dua minggu ia berlangsung. Jumlah tersebut cukup memberangsangkan dan memberi gambaran bahawa kehadiran ‘Cheek-e’ ini diterima baik oleh adik-adik yang ada di luar sana.

Setiap penyertaan telah diadili oleh barisan juri profesional termasuklah selebriti Hanis Zalikha, bagi memilih empat lukisan penyertaan terbaik. Menariknya, untuk mewujudkan suasana yang ceria, keempat-empat maskot terbaik yang dipilih iaitu ‘Ivy’, ‘Teeny’, ‘Tydee’ dan ‘Zanee’ memiliki perwatakkan yang berbeza dan karekter unik masing-masing. Kami yakin kepelbagaian watak yang ditampilkan oleh setiap maskot ini akan menarik perhatian penonton cilik Astro Ceria. Dalam meraikan keunikan masing-masing, kelima-lima mereka berkongsi satu persamaan yang begitu ketara, iaitu “Cheek-e’s Buddies” ini gemar menari!.

Bertitik tolak dari situ, kami kini menganjurkan sebuah pertandingan tarian ‘Jom Menari Bersama Cheek-e’s Buddies!’ untuk memberi peluang kepada adik-adik di luar sana mengenali dengan lebih dekat lagi ‘Cheek-e’ dan empat sahabat baharunya. Selain daripada mengenali dan meraikan kehadiran maskot Astro Ceria, pertandingan ini juga bertujuan memupuk keyakinan diri peserta melalui persembahan tarian dan dalam masa yang sama menjalin hubungan erat sesama mereka melalui aktiviti tarian secara beramai-ramai. Peserta juga boleh merujuk pada tutorial video oleh pelakon Wafiy dan Erissa dalam meniru gerak tari ‘Cheek-e’ dan kawan-kawannya di Instagram masing-masing.

Kami berharap dengan adanya barisan maskot Astro Ceria yang dicipta sendiri oleh kanak-kanak ini di kaca televisyen, ia akan memberi pengalaman tontonan yang lebih menghiburkan buat penonton setia Astro Ceria.”

Penonton Astro Ceria pasti akan mengagumi ‘Ivy’, maskot yang mempunyai ciri kepimpinan yang tinggi dan bijak dalam menyelesaikan masalah. ‘Teeny’ pula sangat cuai, sering terburu-buru dalam setiap perkara dan sering berasa lapar. Maskot bermata hijau, ‘Tydee’, sangat mementingkan kebersihan, teliti, teratur dan mempunyai deria hidu yang hebat manakala ‘Zanee’ pula sangat nakal, suka bergurau, mengusik orang dan tidak suka mengikut peraturan. ‘Cheek-e’ seperti yang diketahui bersikap pendamai, naif, prihatin dan sentiasa ceria.

Marissa menambah, “Kami amat berterima kasih kepada Kementerian Pendidikan Malaysia yang telah mengiktiraf projek pencarian kawan-kawan ‘Cheek-e’ ini sebagai program ko-kurikulum peringkat kebangsaan. Menerusi kolaborasi secara langsung bersama 20 buah sekolah di seluruh Malaysia dalam menjayakan pertandingan melukis ‘Cipta Kawan Cheek-e!’, banyak bakat seni lukisan berjaya dicungkil di samping meningkatkan keyakinan diri para pelajar untuk bebas berimaginasi. Semoga kerjasama yang terjalin ini dapat diteruskan pada masa akan datang demi memperkasakan pemikiran kreatif pelajar menerusi aktiviti yang bermanfaat dan menghiburkan.”

Terdahulu, Astro Ceria telah menjelajah ke sekolah-sekolah rendah terpilih di sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Johor, Kelantan dan Sarawak dalam menjayakan pertandingan melukis ‘Cipta Kawan Cheek-e!’. Setiap penyertaan telah melalui beberapa proses saringan oleh barisan juri profesional dan dinilai daripada sudut kreativiti, impak visual, originiti serta ketepatan karya mengikut tema pertandingan. Di peringkat akhir saringan, 40 penyertaan terbaik telah dimuat naik di laman sesawang rasmi pertandingan dan diadili dengan sistem pemarkahan yang melibatkan 50% jumlah undian daripada orang ramai, serta 50% lagi jumlah markah oleh barisan juri profesional. Empat penyertaan dengan markah tertinggi telah dipilih menjadi maskot rasmi Astro Ceria, menemani ‘Cheek-e’.